fbpx

BLOG

Adverteren tijdens corona

door | apr 14, 2020 | facebook ads, PPC, Rtargeting, Uncategorized

E-commerce & adverteren tijdens corona

In 2014 bood de heer Mark Zuckerberg opeens 16 miljard dollar voor het technologiebedrijf Whatsapp, en de wereld dacht dat hij gek geworden was. De oprichters van Whatsapp antwoordden hem dat ze 4 miljard dollar aan geld wilden en de overige 12 miljard dollar in Facebook aandelen. Na een maandje onderhandelen verhoogde Facebook zijn bod uiteindelijk tot ongeveer 20 miljard dollar.

We zijn zes jaar later en vrijwel elke persoon jonger dan 50 met een smartphone gebruikt WhatsApp.

In 2020 wordt universeel aangenomen dat dit bedrag, dat bij aankoop enorm leek, eigenlijk peanuts was voor de waarde en cool-factor die Whatsapp nu vertegenwoordigt. De heer Zuckerberg, die op dit ogenblik tot de rijkste mensen ter wereld behoort, heeft altijd een goede neus gehad voor zo’n zaken eigenlijk.

online winkelen

Overname via Google

Zo haalde hij in 2012 een zeker Sheryl Sandberg naar Facebook. Deze dame, die zou uitgroeien tot de nummer twee van zijn firma, had bij Google data tracking geïntroduceerd. Dit betekent dat de website Google dankzij haar eigenlijk trackt wat je doet. Nadat ze bij Facebook hetzelfde deed, werd Zuckerberg’s bedrijf, dat voordien vooral groot, bekend en trendy was, opeens ongelooflijk winstgevend ook.

Dit kwam vooral doordat Facebook heel goed users kon targetten met advertenties dankzij die data van zijn twee miljard dagelijkse surfers. Dat is creepy, maar tegelijkertijd ook heel ingenieus.

Coronacrisis

De Coronacrisis die eind Februari wereldwijd losbarste (laat ons eerlijk zijn, mensen in Europa en de VS gaven er niet echt om toen het enkel China was) brengt nu Facebook in een ongelooflijke positie. Met vrijwel alle klassieke winkels (behalve supermarkten en voedingswinkels) in Europa en grote delen van de VS gesloten, hebben webwinkels de markt voor zich.

Klassieke winkels die toch nog iets willen verkopen tijdens deze periode zijn verplicht om snel voor zichzelf een webshop op te richten en deze te adverteren aan zoveel mogelijk mensen.

Facebook lijkt daarom een ideale plek te hebben in de markt op dit ogenblik.

Begin was moeilijk

Het begin van de maand maart was moeilijk voor Facebook omdat vele analisten enkel het slechte nieuws verteerden.

In 2019 was Facebook goed voor 50% van de wereldwijde inkomsten uit display-advertenties voor een bedrag van zo’n 70 miljard dollar. Analisten dachten echter dat klassieke bedrijven die moesten sluiten snel in hun reclamebudget zouden snoeien, en het verlagen van Facebook advertenties was dan ook het eerste wat zou sneuvelen. Facebook had zo’n 7 miljoen actieve adverteerders in het laatste kwartaal van 2019, wat suggereert dat velen klein zijn en mogelijk advertentie-uitgaven moeten elimineren om te overleven.

Verder had het bedrijf van CEO Mark Zuckerberg de markt in januari van dit jaar nog geïnformeerd dat het toen al meer dan 8 miljoen actieve adverteerders had. Het segment van kleine adverteerders leek dus enkel te groeien.

Grote bedrijven moeten snijden

Financieel analisten keken in het begin van de maand maart echter naast al die kleinere webshops die op Facebook zouden rekenen voor continue advertenties gedurende de coronacrisis.

Hun focus lag op de grotere Amerikaanse bedrijven die een knip in hun uitgaven dienden te realiseren. Analisten verwachten dat adverteerders die de advertentieveiling van Facebook verlaten, een neerwaartse druk zouden uitoefenen op de prijszettingskracht van het bedrijf.

Als gevolg daarvan verwachtten ze dat de teruggang van de inkomsten door de dalende vraag naar advertentieblokken nog groter zou worden.

Immers, uitgaven voor digitale advertenties zijn vaak soepeler voor advertentiecliënten, wat betekent dat het gemakkelijker te veranderen is. Maar hoewel ze ervan uitgaan dat de impact van het coronavirus in de tweede helft van het jaar afneemt, kan er meer impact zijn als de uitbraak blijft toenemen (of terugkeert).

Meer e-commerce gebruik door quarantaine

Verder waren er ook interessante trends te vinden in het gebruik van e-commerce in de eerste weken van maart, vooral door de bevolkingsgroepen die zich toen al in lockdown bevonden.

Zo zei 50% van de Chinese alsook 31% van de Italiaanse consumenten vaker e-commerce te gebruiken tijdens die periode. Sommige van de regionale webwinkels die reeds aanwezig waren op de markt zagen bestellingen groeien terwijl anderen hun aanwezigheid in de virtuele marktplaats benadrukten met een advertentie op Facebook.

Ze doen dit omdat ze weten dat mensen sociaal contact houden met hun vrienden via Facebook en zo meer kans hebben dat hun bedrijf gezien wordt.

Volgens een onderzoek van studiebureau Ipsos Mori gehouden van 12 tot 14 maart van dit jaar bevestigden respondenten uit de getroffen regio’s (China en Italië) een verandering aan hun levensstijl, hun meningen en reacties veroorzaakt door de pandemie.

online winkelen

Hoewel het aantal bezoekers in fysieke winkels begrijpelijkerwijs afneemt als gevolg van maatregelen voor sociale afstand, is dit een interessante tijd voor e-commerce.

Verder volgens Ipsos MORI zegt 50% van de Chinese en 31% van de Italiaanse consumenten dat ze ook voor de eerste keer online winkelen om producten te kopen die ze normaal gesproken in de winkel kopen. Hier zit dus een grote opportuniteit voor winkels die zich, in de komende weken en maanden, op het internet zullen begeven voor een nieuwe advertentiecampagne.

Andere landen zoals Vietnam, India en Rusland hebben ook gezien dat hun bevolking zich vaker op e-commerce richtte om te winkelen tijdens deze periode, met een toename van het gebruik gemeten op respectievelijk 57%, 55% en 27%.

Een geval apart blijft Groot-Brittanië waar slechts 18% van de respondenten zei dat ze vaker online winkels gebruikten, en bijna de helft meldde dat er geen verandering was in hun e-commerce gewoonten. Dit komt ook omdat het land van Premier Boris Johnson (ondertussen zelf ook besmet met het Coronavirus) één van de laatste was om tot lockdown over te gaan natuurlijk2.

Explosieve groei internetgebruik

Volgens een verhaal in het leidinggevende zakenblad Business Insider, was ook vooral de groei van het internetgebruik tijdens deze periode zo opvallend. Telecom Italia meldde een gebruik dat 90% hoger lag dan normaal tijdens de laatste week van Februari en ook de New York Times bevestigde soortgelijke cijfers voor hun eigen staat in een dergelijk ondezoek eind maart.

Wij concluderen dan ook dat, gezien het feit dat Facebook nog steeds de referentiesite is voor surfen en sociaal contact, er grote opportuniteiten voor het grijpen liggen indien webshops willen adverteren op dit platform.

Bent u echter nieuw op dit vlak en denkt u guidance nodig te hebben voor uw eerste stappen om te komen tot een advertentie op Facebook, neem dan vooral contact op met onze professionals van klantenboost.nl.

Klik gewoon even op ons contact icoontje en wij van klantenboost.nl maken je graag een gratis voorstel.

Z

PPC & social media marketing campagnes uitbesteden

By Victor

Hier om mijn passie voor online marketing en ondernemerschap te delen. Elke week schrijf ik een nieuwe blog met de laatste online marketing tips, weetjes & tools.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hallo daar,

Meer dan +242 bedrijven kregen een voorstel van ons in maart, 2020

Concurrentieanalyse

advertenties, webverkeer,  zoekwoorden ect.

Uniek Groeiplan

A/B testen, campaign structuur

Wat Wij Aanrekenen

Onze prijzen zijn in verhouden met jouw winsten

De Nieuwste Marketing Blogs & tips Rechtstreeks In Uw Inbox

De onderwerpen die worden behandeld zullen helpen u bedrijf (nog meer) te helpen groeien!

Je bent succesvol aangemeld!